RO  CONTACT  AJUTOR

ACASA   CONTACT   AJUTOR

 

FORUM CFE "Tax Law in the light of judgements - Interaction between European Law and Domestic Courts", 19 aprilie 2012, Bruxelles

Ne face o deosebita placere sa va invitam la Forumul Anual al Confederatiei Fiscale Europene avand ca tema:
„Dreptul fiscal din perspectiva deciziilor pronunţate de instanţe - Interacţiunea dintre dreptul european şi instanţele naţionale” care va avea loc joi 19 aprilie 2012 între orele 09:00 a.m. şi 17:15 la sediul Reprezentanţei Landului Saxony-Anhalt la Uniunea Europeană, Bulevardul Saint Michel 80, 1040 Bruxelles.

Instanţele naţionale au un rol esenţial în aplicarea legislaţiei UE. În afara aplicării de zi cu zi a legislaţiei UE asupra cauzelor judecate, instanţele au şi datoria de a contribui la o interpretare unitară prin identificarea întrebărilor privind legislaţia europeană care se trimit către Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru o hotărâre preliminară. Pentru specialiştii în fiscalitate este foarte important să ştie cum va aplica legislaţia europeană o instanţă naţională şi când trebuie efectuată o trimitere preliminară la CEJ.

Doctrina acte claire (a actelor clare şi precise) a CEJ implică faptul că instanţele naţionale nu mai trebuie să efectueze o trimitere la CEJ dacă nu există dubii justificate asupra valabilităţii şi interpretării legislaţiei UE aplicabile. Aceasta lasă o mare libertate instanţelor naţionale care decid trimiterea. În cadrul acestui Forum se va analiza modul în care această libertate este utilizată în diverse state membre UE.

Problema devine şi mai complexă datorită faptului că principiile legislaţiei europene se aplică în mod diferit în materie fiscală şi în cea privind Piaţa internă: CEJ a decis că obligaţia contractantului principal de a reţine un impozit de 15% din plata pentru serviciile de natura activităţilor de construcţii contravine libertăţilor pieţei interne a UE (cauza C-433/04, Comisia vs. Belgia) în timp ce prin Directiva privind TVA se poate impune taxarea inversă. Apare deci întrebarea: poate o Directivă să se abată de la Tratatul TFUE conform interpretării CEJ fără a încălca Tratatul? Marja acestei abateri trebuie definita mai clar.

Ambele subiecte vor trata probleme privind impozitele directe şi pe cele indirecte.

Am anexat invitaţia, agenda şi o hartă utilă, precum şi formularul de înscriere pe care vă rugăm să îl returnaţi completat către biroul CFE din Bruxelles, prin e-mail brusselsoffice@cfe-eutax.org sau fax +32 2 761 00 90 anterior zilei de vineri 13 aprilie 2012.

Mentionam ca taxa de participare este 300 EUR (250 EUR pentru consultantii fiscali inscrisi in Registrul European)

Formularele de rezervare pentru hotel cuprinse în invitaţie se vor trimite direct la hotelurile respective. Vă rugăm să aveţi în vedere faptul că termenul-limită pentru hoteluri a expirat deja, deci există probabilitatea ca hotelurile să nu poată garanta disponibilitatea camerelor şi tarifele negociate.

Vă aşteptăm în Bruxelles la Forumul 2012 al CFE.

Invitaţie.pdf       Agenda.pdf        Formular de înregistrare.pdf        Recomandări hoteluri

Essential SSL