CONTACT  AJUTOR

ACASA   CONTACT   AJUTOR

 

 

 

Clarificarea importanței privind cota redusă de TVA

Recent, la data de 17.11.2022, s-a publicat Legea nr. 301/2022 care clarifică sintagma de „locuință care poate fi locuită ca atare” și care vine în ajutorul aplicării prevederilor art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

Așadar, clarificarea  condițiilor ce trebuie îndeplinite ca o locuință să poată fi considerată „locuibilă ca atare”, pentru aplicarea cotei reduse de 5% la momentul livrării acesteia (coroborat cu toate celelalte condiții menționate la art. 291, alin. (3)) este menită sa asigure o mai mare securitate juridică  pentru contribuabilii care operează în domeniul imobiliar întrucât elimină posibilitatea unor interpretări neunitare care pot da naștere unor conflicte cu ANAF. 

 Mai mult, prin definiția imobilului „locuibil ca atare” introdusă în Codul fiscal, înțelegem, potrivit expunerii de motive, că singura intenție a legiuitorului este de a clarifica prevederile fiscale deja existente și nu de a schimba condițiile de fond privind aplicarea cotei de TVA de 5%.

Salutăm pe această cale inițiativa legiuitorului, și precizăm că la baza acesteia au stat și acțiunile Camerei Consultanților Fiscali care, prin intermediul adresei nr. 4586 transmisă în data de 18.10.2022 la Ministerul Finanțelor – vezi adresă ), a subliniat existența unor abordări și interpretări  neunitare  ale legislației fiscale și a solicitat clarificări suplimentare cu privire la interpretarea și aplicarea cotei de TVA de 5%, astfel încat situațiile de interpretare abuzivă  să fie definitiv stopate, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor judecatoresti.

Essential SSL